Varga Géza: A székely rovásírás

Nemzeti írásunk teljesebb leírásának vázlata

A jelek irányultsága


Ebben a fejezetben azt vizsgáljuk meg, tükrözhetők-e a székely jelek, vagy sem.

Egyetlen klasszikus írásemlékünk van, amelyikben a jeleket tükrözték: a konstantinápolyi felirat. Ennek az emléknek a jelei – a klasszikus székely emlékek leggyakoribb írásirányától eltérően – balról jobbra haladnak. A feliratot a szultáni udvarban fogvatartott magyar követek készítették. Erről az emlékről Németh Gyula – helyesen – azt feltételezte, hogy titkosírásnak szánták. 

Hosszú Gábor és követői ez alapján a kivételes körülmények között megszületett, különleges célra használt egyedi emlék alapján – tévesen – általános szabályt alkottak (figyelmen kívül hagyva az ellenpéldák sorát). A kellő alap nélküli „szabály” szerint a jeleket tükrözni kell, ha a sorvezetés balról jobbra halad. Libish Győző, Szakács Gábor és Friedrich Klára gyermekek sorát tanítja erre a téveszmére, meghamisítva ezzel a székely írást. 

A korai és népi emlékeken (például a Jóma ligatúrában, a palást „jó”, a magyargyerőmonostori kályhacsempe „magas” szójelei, vagy a sopronkőhidai sótartó szövege esetében) előfordulnak tükrözött jelek. Ezeket azonban nem az írásirány miatt; hanem a grafikai kompozíció, a szimmetria, vagy a ligatúraalkotás kedvéért tükrözték. 

Több írásemléken az írásirány balról jobbra halad, de a jeleket nem tükrözték. Ilyen például a szolnoki múzeumban őrzött karcagi karika , az alsópáhoki tál és néhány klasszikus székely emlék is.

A fentieket összegezve: tükrözésre vonatkozó szabály a történeti hagyományban nincs. A Hosszú Gábor és követői által kitalált „szabály” az írástörténet adataival nem igazolható. A fennmaradt balról jobbra haladó emlékek (az egyetlen konstantinápolyi kivételével) a kitalált „szabályt” cáfolják. A téveszme tömegek közötti terjesztése súlyos hiba. 

A művészi cél, vagy a ligatúraalkotás indokolhatja a jelek esetenkénti tükrözését, de a Unicode szabványban nincs szükség tükrözött betűkre. 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 47
Tegnapi: 103
Heti: 713
Havi: 1 505
Össz.: 664 320

Látogatottság növelés
Oldal: A székely jelek tükrözése
Varga Géza: A székely rovásírás - © 2008 - 2024 - szekely-rovasiras.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »