Varga Géza: A székely rovásírás

Nemzeti írásunk teljesebb leírásának vázlata


Szárnyas napkorong1. ábra. Volgai bolgár fémedény díszítésének részlete


Az ősvallás által használt ábrázolási konvenciók egyike volt a szárnyas napkorong, amely - többek között - megtalálható a hettitáknál, a volgai bolgároknál és a magyar népi jelkészletben is. A többi ábrázolási konvencióhoz hasonlóan a szárnyas napkorongot is székely jelek hieroglifikus megfelelőiből állították össze az elődök. Ezt a jelenséget egy volgai bolgár szárnyas napkorong és párhuzamai segítségével mutatjuk be.

A volgai bolgárok abból a Kaukázus és Volga melléki őshazából vándoroltak északra, amelyikből Árpád népe nyugatra indult. Közösek voltak a jelképeik is. A Pjotrovszkij által közölt volgai bolgár edényen látható szárnyas napkorong két részlete (a Jóma ligatúra és a ten szójel) elolvasható. Ebből arra lehet következtetni, hogy a volgai bolgárok között meghatározó szerepe lehetett a magyar nyelvnek és kultúrának.


2. ábra. A yazilikayai hettita sziklapantheon szárnyas napja Huszka nyomán


3. ábra. Ahuramazda egy iráni szárnyas napkorong közepén


A szárnyas napkorong isteni középpontja

A szárnyas napkorongok közepén általában egy kör található (mint e volgai bolgár példán is). Az iráni szárnyas napkorongok esetében e körben található meg Ahuramazda isten képe. Más esetekben a körbe zárt pont alakú napjelkép szerepel a helyén (4. ábra). A fenti volgai bolgár szárnyas napkorongon ezeket egy növény, az égigérő fa jelképe található (amely a székely írás ten jelével azonosítható). A központi jelképeknek ez a cserélgetése érthető, mert mindegyik az Istenre utal. Azt az ősvallási meggyőződést fejezi ki ez a konstrukció, hogy az Isten helye a világ közepén van.


A négy szent folyó ábrázolása a világmodellen

A szárnyas napkorongok közepén lévő kör négy pontján esetenként található egy-egy kacskaringó (a székely írás "folyó" hieroglifája), amely az Éden négy szent folyójára utal (4. ábra). Ez teszi világossá, hogy a szárnyas napkorong egyúttal egy világmodell is. Jelzi a világ négy sarkát, ahol a Föld az éggel érintkezik. A volgai bolgár szárnyas napkorongon az a rendkívüli, hogy nem a Jó "folyó" szójel jelzi a szent folyókat, hanem a Jóma "jó ma(gas)" ligatúra. Ennek a jelentése hasonló, éppen ezért lehetett felcserélni ezeket a jeleket is. Jóma egy isten neve, a Jó pedig az Istenünk jelzője. Mindkét jel képi tartalma a Tejútra utal.


4. ábra. Veleméri cserépedény szárnyas napkoronggal a Sindümúzeum kiállítási anyagából; jól látható rajta a körbe zárt pont alakú napjelkép (a székely lyuk hieroglifa) és a négy kacskaringó (a székely  "folyó" hieroglifa)A volgai bolgár Jóma ligatúra

A és a ma(gas) jelekből összeállított Jóma ligatúra felbukkanása a világmodell négy sarkán nem váratlan. A jelek képi tartalma eleve a Tejútra (a magasba vezető folyóra) utalt. Annak az istennek a jelképe a Jóma ligatúra, amelyet a Tejúttal és a világ sarkaival azonosítottak.

Azt jelzi ezen a volgai bolgár edényen, hogy a volgai bolgárok ismerték a magyar ősvallást, a magyar nyelvet és a magyar jelkincset. Ez az eddigi tudásunk alapján szintén nem meglepő. Feltehető, hogy a hun utód volgai bolgárok a hunok magyar kultúrájából örökölték ezeket a magyar szójeleket.


5. ábra. Az egyik Jóma ligatúra a volgai bolgár edényről (fotógrafika)


6. ábra. Az alucsajdengi hun koronán ilyen előképe szerepel a Jóma ligatúrának; ez az ábrázolás is egy világmodell négy sarkán található


7. ábra. ... és így néz ki az őrségi Jóma ligatúra, amely egy magyarszombatfai cseréptál (világmodell) négy sarkát díszíti


8. ábra. Egy lehecsényi fazekasjel; a hullámok legnagyobbikára rajzolták rá a magasba vezető lépcső jelét


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 31
Tegnapi: 51
Heti: 82
Havi: 2 517
Össz.: 676 269

Látogatottság növelés
Oldal: Szárnyas napkorong
Varga Géza: A székely rovásírás - © 2008 - 2024 - szekely-rovasiras.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »