Varga Géza: A székely rovásírás

Nemzeti írásunk teljesebb leírásának vázlata


Neolitikus tál Észak-Kínából


A Senshi tartomány Ban-po településén előkerült tál a Yang-shao neolitikus kultúra ismert terméke a Kr. e. V-IV. évezredből. A tál peremén ismétlődő szójelek székely írásjelek pontos megfelelői, amelyek segítségével az edény szerepe és mondanivalója jól értelmezhető.

A tálon lévő egyik jel a székely írás "sz" (szár) jele, a másik pedig a "g" (ég) jel. Mindkét jelből 4-4 darab szerepel a tál peremén. A "szár" jele az égigérő fa (a Tejút) és a véle azonos Isten (az "úr") szimbóluma. Az "ég" szójel pedig az eget tartó fa képszerkezet lineáris változata. 

A székely "ég" szójel megfelelője megtalálható a kínai lolo írásban is, ahol szintén az "ég" szójele. Azaz nem csak a jelforma azonos, hanem a jelentés is.

A két jel 4-4 példánya a tál peremén egy felülnézeti világmodellt alkot. A hasonló világmodellek a neolitikumban a Kárpát-medencétől Kínáig általánosan el voltak terjedve s megtalálhatók az amerikai indiánok tárgyain is.

A világmodell jeleiből nyilvánvaló, hogy a tál a Teremtés helyszínét, az Édent ábrázolja és használóját a Teremtőre emlékezteti.

A cserépedényeknek ez a szimbolikus jelentése megegyezik a magyar népi és az amerikai indián kerámiákon tapasztalható ábrázolási-jelentési renddel. Ebből következően a tálon lévő ábrázolási hagyomány egyidős lehet Amerika benépesítésével, amely Szibériából indult 40-30 ezer évvel ezelőtt.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 85
Tegnapi: 103
Heti: 751
Havi: 1 543
Össz.: 664 358

Látogatottság növelés
Oldal: Neolitikus tál Észak-Kínából
Varga Géza: A székely rovásírás - © 2008 - 2024 - szekely-rovasiras.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »