Varga Géza: A székely rovásírás

Nemzeti írásunk teljesebb leírásának vázlata


Központozás

A régi írásokban nem volt olyan nagy jelentősége a központozásnak, mint a modern korok írásaiban.1. ábra. A csíki felirat marosvásárhelyi másolata a szóelválasztó jelekkel

A változás összefüggésben van a tömeges íráshasználat elterjedésével, valamint az írnokok és írók igényeinek növekedésével. Az árnyalt kifejezési lehetőségek iránti igény az írásképet is megváltoztatta. 

A székely írás és általában a rovásírások hagyományos központozása mindössze néhány szóelválasztó jel alkalmazását jelentette, de ezek használata sem volt általános. Talán a fa íráshordozó sem támogatta a központozás gazdag jelkészletének kialakulását. Amivel szemben a nyomdagépeknek a jelformákkal szembeni közömbössége kifejezetten segítette a központozás jeleinek alkalmazását. 

Ezért a székely írásnak lényegében véve nincs saját, fejlett központozása.

Ebben a helyzetben három alternatíva között választhatunk: 
- Központozás nélkül használjuk a székely írást, és tudomásul vesszük, hogy a székely írás (az írásképe miatt) nem lesz alkalmas a gondolatok lehető legkifinomultabb közlésére. 
- Saját jeleket fejlesztünk ki, megtartva benne a régi szóelválasztó jeleket is. Ez azonban nehézkes és felesleges eljárás lenne.
- Átvehetjük a mindenki által ismert, a latin írásban megszokott központozást. Ez tűnik elfogadhatónak s a jelenlegi íráshasználatban is ez a megoldás terjedt el.

Az írásrendszerek a történelmi korokban minden további nélkül átvették a nemzetközi gyakorlatban meghonosodott szokásokat, ha az használhatónak bizonyult. Nincs okunk másként eljárni a központozás esetében sem.

Ezért a székely írás modern központozása a latinbetűs írásban megszokott jelekre épül. Ezt a gyakorlatot érdemes folytatni és megerősíteni.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 88
Tegnapi: 103
Heti: 754
Havi: 1 546
Össz.: 664 361

Látogatottság növelés
Oldal: Központozás
Varga Géza: A székely rovásírás - © 2008 - 2024 - szekely-rovasiras.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »