Varga Géza: A székely rovásírás

Nemzeti írásunk teljesebb leírásának vázlata


EMBEREK ARANYBAN


- a hazai médiumokban érdemleges reklámot nem kapott szkíta kiállítás - 


2012.augusztus 30-án nyílik meg a VAM Design Center-ben (Budapest, Király utca 26., a Deák Ferenc térnél) az EMBEREK ARANYBAN című kiállítás.

A tárlaton a szkíta fejedelmi temetkezések régészeti anyagának reprodukcióit, továbbá nagyméretű, a feltárást és a leletmentést bemutató képeket láthatunk. A tárlatanyag gerincét képező tárgyak döntő többsége az úgynevezett „Issyk-kurgánból” és a Berel mellett feltárt lovas temetkezés világviszonylatban is egyedülálló leleteiből származik, azok hűséges reprodukciója. Érdekes végigkövetni az Ostrov Krym régészcsoport munkáját a feltárás, beazonosítás, leletmentés, konzerválás és a reprodukció fázisain keresztül. A szerves (fából, bőrből, vászonból készült) temetkezési leletek mellett megcsodálhatjuk az aranyból, ezüstből készült szakrális tárgyak együttesét is, melyek hű képet adnak a sztyeppe urainak kultúrájáról. A látogatók figyelemmel kísérhetik a titokzatos földpiramisok feltárását, és időutazást tehetnek a lovas nomád kultúra fénykorába. Abba a korba, amikor ez a kultúra a Kárpát-medencétől a kínai Nagy Falig uralta a világot.

A kiállítás fő attrakciója az Issyk kurgánban talált, s az egész világon „szkíta Aranyember”-ként ismert vértezet.

A rekeszzománcos szarvasok, nyakékek, griffek mellett megtaláljuk a veszprémi Laczkó Dezső múzeum avar- és honfoglalás kori leleteit, melyek hasonló griffeket, indafonatokat mutatnak be. Ezeket több mint ezer évvel később, hatezer kilométerrel idébb, a Tiszántúlon ugyanolyan kurgánokban helyezték el szkíta őseink.

„ A schyta népektől szakadt vagy származott magyarok ugyanis, elhagyván őshazájukat, a Dunán innen és túl elterülő felső Pannóniában telepedtek le és Attila vezérük alatt országuk határait messze mindenfelé kiterjesztvén, győzedelmes fegyvereikkel Német-, Olasz- és Spanyolországok határaiba nyomultak be.” (Werbőczi István: Tripartitum – magyarul Hármaskönyv, 1517.)

Azt hiszem, nem szorul magyarázatra, miért fontos magyarságtudatunk számára ez a kiállítás.Pusztay Ágnes, Hazatérés Rádió
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 82
Tegnapi: 103
Heti: 748
Havi: 1 540
Össz.: 664 355

Látogatottság növelés
Oldal: KIÁLLÍTÁS
Varga Géza: A székely rovásírás - © 2008 - 2024 - szekely-rovasiras.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »