Varga Géza: A székely rovásírás

Nemzeti írásunk teljesebb leírásának vázlata


A székelyderzsi rovásírásos tégla


A székelyderzsi templom falából előkerült rovásírásos tégla jól illusztrálja azt a korábbi gyakorlatot, amely betűket és szójeleket egyaránt felhasznált. A feliratot azért nem sikerült eddig elolvasnia a kutatóknak, mert mindenáron betűkként akarták kezelni a szójeleket is.

A téglába karcolt "Miklós, Du/Dana (is)ten pappja" rovásfelirat ugyanis a betűkön kívül tartalmaz egy szójelekből álló mondatjelet is. A rovásjeles szöveg közepén lévő "Du/Dana (is)ten" mondatjel egy szójelekből alkotott ligatúra. Azon jelek közé tartozik, amelyeket Thelegdi capita dictionumnak "a szavak mondások fejének" nevezett. A Thelegdi által felsorolt három capita dictionum között szerepel is e mondatjel egyik összetevője, a Ten szójel. Azaz a capita dictionum a betűvel írt mondatokban előforduló szó- és mondatjeleket jelöli, mert azok a mondatok legfontosabb, legnagyobb tiszteletű jelei. A "Du/Dana (is)ten" mondatjel ennek a kritériumnak megfelel.

Ez azt jelenti, hogy a székely rovásírás a legutóbbi időkig megőrízte az ősvallás isteneinek jeleit, amelyek szójelekből alkotott ligatúrák voltak. Hasonló jellegű írásrendszer volt az óperzsa ékírás is, amely néhány magánhangzójel mellett szótagjeleket alkalmazott, de volt egy jele Ahuramazda isten jelölésére is. 

A kutatás eddig nem sokat tudott kezdeni Thelegdinek ezen adatával és a capita dictionum fogalmával, amint a székelyderzsi tégla feliratát sem volt képes elolvasni. Az általunk javasolt fenti olvasat egyszerre oldja meg mindkét rejtélyt.  

A cikket a címre kattintva érheti el.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 88
Tegnapi: 103
Heti: 754
Havi: 1 546
Össz.: 664 361

Látogatottság növelés
Oldal: A székelyderzsi rovásírásos tégla
Varga Géza: A székely rovásírás - © 2008 - 2024 - szekely-rovasiras.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »