Varga Géza: A székely rovásírás

Nemzeti írásunk teljesebb leírásának vázlata

A veleméri Sindümúzeum az írástörténet múzeuma


Az őrségi múzeumok között - kilóban, forintban és négyzetméterben kifejezve - a veleméri Sindümúzeum a legkisebb. Tudományos jelentőségét tekintve azonban kiemelkedő helyet foglal el a hasonló intézmények sorában.

A zsebkendőnyi alapterületű és még kisebb anyagi erővel rendelkező múzeum ugyanis a székely írás és a magyar népi hieroglifák kapcsolatát kutatja és mutatja be. Ezen keresztül az írás kialakulásának elvét és történetét is megismerheti a Sindümúzeum látogatója. Az derül ki az általában egy órát igénybe vevő tárlatvezetések során, hogy a világ nem ismeri az írás keletkezésének folyamatát. A polcokon látható szép tárgyakat a hozzájuk fűzött magyarázat olyan önmagát bizonyító rendszerré fűzi egybe, amely a finnugrista képzettségű szakembereket is elgondolkoztatja és meghökkenti. A tárlatvezetés során felsorolt érvrendszer ugyanis a legújabb tudományos eredményekre épül. Olyan összefüggésrendszert tár fel, amelyre korábban senki sem gondolt, ebben a kis múzeumban azonban - a bemutatott tárgyaknak köszönhetően - kézzel fogható ténnyé válik.   

A Sindümúzeum elsősorban őrségi cseréptárgyakat (edényeket és tetőcserepeket) mutat be, amelyek érdekessége a rajtuk lévő, a székely jelekkel azonos, vagy rokonítható, esetenként megérthető és elolvasható mintakincs. A múzeum alapítója és fenntartója Varga Géza írástörténész, a múzeumot támogatja a Nap Fiai alapítvány és az Írástörténeti Kutatóintézet baráti köre. A belépés díjtalan. Elsősorban a nyári túristaszezonban van nyitva. Látogatni előzetes megbeszélés alapján lehet. Telefon: 06(20)534-2780. 

A múzeumot ismertető leírások a veleméri Sindümúzeum címre kattintva érhetők el.

A veleméri Sindümúzeumba enged bepillantást  "Velemér és a székely rovásírás" c. film.

A Sindümúzeum lapja a wikipédián.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 82
Tegnapi: 103
Heti: 748
Havi: 1 540
Össz.: 664 355

Látogatottság növelés
Oldal: MÚZEUM (Sindümúzeum, az írástörténet múzeuma)
Varga Géza: A székely rovásírás - © 2008 - 2024 - szekely-rovasiras.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »