Varga Géza: A székely rovásírás

Nemzeti írásunk teljesebb leírásának vázlata


A Gizella kincs turuljának jelei


A kincs a nagy Károly által elrabolt avar kincsek közé tartozik Csomor Lajos szerint. Mi a rajta lévő jeleket vesszük szemügyre, amelyek székely jelekkel azonosíthatók.


1. ábra. A Gizella kincs zománcozott fibuláján több székely jel párhuzama is látható


Az első szembeötlő ábrázolási sajátosság, amely az ékszer jelszerűségére utalt és az elemzésre sarkallt, a nemzőtájékon látható Ten jel volt. Ez a jel annyira hangsúlyosan van elhelyezve a genitáliára, hogy abból a jelentéshordozó szerepére kellett következtetni. E virágszerű, háromágú jel formai párhuzama a székely ábécé "nt/tn" (Ten, teng, tenyész) jele. A jel rokona lehet még a székely "zs" (zsenge) és az utóbbinak megfelelő kínai sen "zsenge, fiatal hajtás" szójel is. 

A jel hasonló elhelyezésű változata szerepel a 7500 éves szentgyörgyvölgyi tehénszobron . Ez a megfelelés arra utal, hogy a székely rovásírás előzményét képező ősvallási jelkincs évezredeken át volt használatban, gyakorlatilag változatlan formában.


2. ábra. A Gizella kincs  és a székely írás Ten jele

 

3. ábra. A Gizella kincs "magasba vezető út" jele; a magyar népi képjelek között a magyargyerőmonostori kályhacsempén látunk hozzá hasonlót


4. ábra. A Ten jel környezetében még egy, a székely "ly" (lyuk) jellel azonosítható Nap- (forrás-) jelkép és az "m" (magas) jelnek egy újabb változata is látszik. Ezek együttes értelme a "magasságos Napistentől származó" lehet; az olvasatban (hangalakban) szerepel a ten szó.


A fentieken túl a keretben még szerepel a hármashalom és a kettőskereszt is, amelyek szintén elemei a magyar jelkincsnek (az előbbi a magyar címerben, az utóbbi a székely írásban és a címerünkben is használatban van).

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 68
Tegnapi: 103
Heti: 734
Havi: 1 526
Össz.: 664 341

Látogatottság növelés
Oldal: A Gizella kincs turuljának jelei
Varga Géza: A székely rovásírás - © 2008 - 2024 - szekely-rovasiras.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »