Varga Géza: A székely rovásírás

Nemzeti írásunk teljesebb leírásának vázlata


Száraz Miklós György „Titokzatos rovásírás” (2010. VIII. 21.)


Szokás emlegetni a székely írás titokzatosságát. A kutatónak azonban ez az írás nem titok, hanem munka; amit elvégezve érthető eredményhez jut. Száraz Miklós György cikke azonban nem a megismerés lehetőségét hirdeti, hanem béka- vagy analfabéta-perspektívát tükröz.

Az egyik akadémiai konferenciáról szólván megemlít engem is: "A konferenciára meg nem hívott, ezért kissé indignálódott Varga Géza szerint Vékony hipotézise azért kavart indulatokat a hivatásos kutatók köreiben, mert magyar nyelvű olvasatot feltételezett, s finnugrista körökben ez súlyos illetlenségnek számít". Pedig a konferenciákon elhangzó ostobaságok hallatán egyformán "indignálódott"(?) vagyok; akár meghívnak, akár nem.

 Később azt írja: "Az életrajza szerint geológiai és számítástechnikai, valamint magyarságtudományi képesítéssel rendelkező, magát írástörténésznek valló szerző végső következtetése pedig nem kevesebb, mint hogy a hunok és avarok használták a magyar nyelvet és a székely rovásírást - s a kettős, vagy hármas honfoglalás tény, a bodrog-alsóbűi lelet csak egy közbülső láncszeme a hun-székely íráshasználatnak" – majd hozzáteszi – "Ezt a marakodást látva még abban is feltámad a kíváncsiság, akit különben nem érdekelt volna a téma". Nem találok okot a „marakodás" minősítés használatára.

Sándor Klárát idézi, aki szerint a székely rovásírás "erősen jobboldali nemzeti érzés kifejezőjévé vált", hozzátéve, hogy "igazság van benne." A székely rovásírás azonban a magyar nemzet egyik legnagyobb kultúrális teljesítménye, amelyhez semmiféle negatív értékelés nem társítható. Szélsőjobboldali marakodást azok szeretnének látni a véle kapcsolatos munkákban, akik a magyar kultúrát a bőgatyával és a fütyülős barackpálinkával azonosítják. 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 87
Tegnapi: 103
Heti: 753
Havi: 1 545
Össz.: 664 360

Látogatottság növelés
Oldal: Száraz Miklós György a székely írásról
Varga Géza: A székely rovásírás - © 2008 - 2024 - szekely-rovasiras.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »