Varga Géza: A székely rovásírás

Nemzeti írásunk teljesebb leírásának vázlata

Szervezetek


A székely rovásírás kutatását az alapító okiratukban is célul kitűző és a kutatást folytató szervezetek az alábbiak:


Nap Fiai alapítvány (Budapest). Az alapítványt magánszemély alapította 1991-ben Forrai Sándor, Varga Géza és Simon Péter javaslatára a székely rovásírás eredetének kutatására. Az alapítvány ma is működik, előadások szervezését, könyvek kiadását támogatja. Vezetői közül Berényi László és Varga Géza kutatja a székely írást.


Írástörténeti Kutatóintézet (Budapest). Az intézetet a Nap Fiai alapítvány alapította 1991-ben a székely írás eredetének kutatására és az "Írástörténeti tanulmányok" c. könyvsorozat kiadására. A formális szervezet mintegy 10 év működés után a költségek csökkentése miatt megszűnt. A munkát a Nap Fiai alapítvány, illetve az informális Írástörténeti Kutatóintézet baráti köre folytatja tovább. Az intézet munkájában részt vállalt többek között Simon Péter, Berényi László, Varga Géza, Szekeres István, Csontos Péter, Borbola János, Badiny Jós Ferenc és Varga Csaba is.


Ómagyar Kultúra Baráti Társaság Rovásszakosztálya (Budapest). A szakosztály a kilencvenes évek közepén alakult és ma is létezik. A szakosztály tagjai által írt cikkek egy részét az Ómagyar Kultúra kiadványsorozata publikálta. A szakosztály alapítói közül Varga Géza folytat írástörténeti kutatásokat. A szakosztály vezetésében részt vett Vékony Gábor és Libisch Győző íráskutató is. A szakosztály munkájának egyik eredménye a végül Libisch Győző neve alatt megjelent rováskorpusz. A szakosztály gyermekek rovásversenyeit szervezi a cserkészekkel együttműködve.


Forrai Sándor Rovásíró Kör (Budapest). Eredetileg Rovók és Rovásírók Országos Egyesülete néven, egyesületi formában alakult meg az ezredforduló táján, később a formális egyesület anyagi okok miatt megszűnt, s ma Forrai Sándor Rovásíró Kör néven informális csoportként tevékenykedik. A kör munkáját Friedrich Klára és Szakács Gábor vezeti, amely elsősorban a gyermekek rovásoktatását célozza. A kör honlapja éveken át pejoratív beszámolókat közölt a körhöz nem tartozókról (ez ma egy per tárgya, amelyet eredetileg Szakács Gábor indított).


A székely rovásírás kutatásában részt vettek még:


A ZMTE (Zürichi Magyar Történelmi Egyesület, németül Ungarisch Historischen Verein Zürich) kutatói is foglalkoztak a székely írással (például Varga Géza, Szekeres Sándor és Forrai Sándor), azonban ez az informális egyesület az ismereteink szerint nem lett bejegyezve, ezért alapító okirata nincs, vagy az általunk ismert időszakban nem volt, ezért abban a székely írás kutatása nem szerepelhetett. (A Zürchi Magyar Történelmi Egyesület Magyarországi Tagozata nevű egyesület szabályosan be lett jegyezve, de azt a vezetés hibái miatt az ügyészség felszámolta.) Az informális társaság könyvsorozatot ad ki a konferenciáiról, amelyben megjelennek székely írással kapcsolatos cikkek is.


Frig Kiadó A Varga Csaba írástörténész által vezetett és az ő köteteinek kiadásán kívül egyéb írástörténeti kiadványok (például Záhonyi András munkáinak) kiadására is vállalkozó kiadót meg kell említenünk ebben a sorban, mert kiemelkedően sokat tett a székely írással kapcsolatos kutatások népszerűsítéséért.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 71
Tegnapi: 103
Heti: 737
Havi: 1 529
Össz.: 664 344

Látogatottság növelés
Oldal: SZERVEZETEK
Varga Géza: A székely rovásírás - © 2008 - 2024 - szekely-rovasiras.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »