Varga Géza: A székely rovásírás

Nemzeti írásunk teljesebb leírásának vázlata


A székely írás hasznosítása a társtudományokban


A székely írás igen sok hasznosítható adattal szolgál a társtudományok számára, azonban ezzel a lehetőséggel nem nagyon élnek a szomszédos tudományterületek képviselői.

Az írástörténeti adatokat kézenfekvően és elsősorban a nyelvtörténészek hasznosíthatnák - hiszen a rovásjelekkel írt nyelvemlékeink a magyar nyelvről adnak tájékoztatást. Tudósaink mégsem kapkodnak az előkerülő új és újabb írásemlékek után. Ennek több oka van. Első helyen az, hogy ezt az írást nem ismerik, a székely rovásjelekkel írt magyar szövegeket el sem tudják olvasni.  A másik ok az, hogy az így feltárható nyelvi, nyelvtörténeti helyzet cáfolná azt, amit eddig tanítottak a magyar nyelv eredetéről, szerkezetéről és kapcsolatairól.

Hasznosíthatnák a székely írással, vagy előzményeivel írt írásemlékeket a régészek is, például amikor meg kell határozni, hogy egy-egy régészeti kultúra területén milyen nyelven beszélt a lakosság. Magától értetődő lenne, ha az előkerült rovásírásos nyelvemlékeket szólaltatnák meg s az alapján mondanának véleményt. Azonban a zalavári ásatásokon előkerült avar jeleket nem hajlandók írásemlékként kezelni s azok sorából az avarok magyar nyelvére következtetni. Nekik ugyanis az ott sohasem élt szlávok emlékeit kell felmutatniuk; ha törik, ha szakad.

Hasonló a helyzet a karcagi csatkarika esetében is. A karcagi temetőben nem tudnak elképzelni magyar nyelvemléket, csak kunt; bár a karcagi csatkarikán székely jelekkel írt magyar nyelvű szöveg olvasható.

A székely írással kapcsolatos adatok segítenek megérteni a székelyek történetét is. Erről szól "A székelység eredete" c. kötetem.

Eldönti a Kárpát medencei őshonosság kérdését a 7500 éves szentgyörgyvölgyi tehénszobor székely jelekkel írt magyar nyelvű felirata. Egyúttal kitűnő alátámasztását adja ez a szobrocska Mario Alinei professzor felismerésének, aki szerint a magyar nyelv legközelebbi rokonát beszélő etruszkok innen vándoroltak Itáliába vagy ötezer évvel ezelőtt.

Általában is elmondható, hogy a magyar történet kezdeteiről nem lehet jó képet alkotni a székely írással írt nyelvemlékek felhasználása nélkül. Erről szól az "Így írtok ti magyar őstörténetet" c. kötetem.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 83
Tegnapi: 103
Heti: 749
Havi: 1 541
Össz.: 664 356

Látogatottság növelés
Oldal: HASZNOSÍTÁS A TÁRSTUDOMÁNYOKBAN
Varga Géza: A székely rovásírás - © 2008 - 2024 - szekely-rovasiras.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »